hej hej .dk

Ik ben ondertussen al een week terug, hoog tijd dus om mijn laatste blogpost te schrijven.

Nu ik hier doorga, beginnen een aantal grote constructies af te geraken: de regenboog bovenop het museum en het nieuwe gebouw van computerwetenschappen (waarvan ik het begin van de werf ook nog gezien heb).

Zaterdag was er een sneeuwevenement op een heuvel van wel 20m :-).

Een aantal weken geleden vroeg iemand mij hoe ik afscheid ging nemen van Aarhus. Wel, de foto’s spreken voor zich:

afscheid2 afscheid

Het was een heel tof half jaar, tot de volgende en skål!

Posted in Algemeen | Leave a comment

Laatste dagen

Vorige vrijdag naar het Musik Århus festival in Train geweest en een groep genaamd “Reptile and Retard” gezien. Later op de avond was er ook nog Zombie Nation.

Zaterdag was er mijn afscheidsfeestje waar 4 bakken bier gesneuveld en 12 kg frieten verorberd zijn. Bedankt aan iedereen die afgekomen is en in het bijzonder de mensen die geholpen hebben met schillen en snijden van de patatten.

Op zondag naar de Regnskoven in Randers geweest: een soort tropische zoo in de hoofdstad van de boeren.

Iets voor 17 uur waren we aan een chinees restaurant waar je blijkbaar alleen kon eten tot 17 uur en daarna enkel nog afhalen. Al we klaar waren met eten voor 17 uur mochten we het wel daar opeten, uiteindelijk maar 11 minuten over tijd gegaan :).

Gisteren voor de laatste keer frietjes gebakken voor de collega’s. Ivan gaf toe dat zelfgemaakte frietjes beter zijn dan die van de kantine. Om een of andere reden lukt chocomousse maken in Denemarken niet echt (de smaak was in orde).

Nog iets grappigs: Århus is vanaf 1 januari officieel Aarhus.

Posted in Algemeen | Leave a comment

Bierkelder, winterzwemmen en brunch

Het voorbije weekend naar Thorup’s bierkelder geweest. Voor diegenen die de bierkelder in Leuven kennen, dit is iets helemaal anders :-). Dit is meer een cafe in de kelder met een interessante selectie bieren waarvan de ingang wat moeilijk te vinden is. Er zijn ook een aantal bieren waarvan de prijs bepaald wordt door dobbelstenen (tussen de 4 en de 24 deense kronen dus, wat zelfs in het slechtste geval goedkoop voor bier hier is).

Zaterdag gaan winterzwemmen, alhoewel zwemmen, het was eerder vlugvlug de zee in, er nog veel vlugger terug uit en dan de sauna in (herhaal een aantal keren). De watertemperatuur was rond het vriespunt, maar volgens de Denen is het veel leuker als er wat ijs in het water ronddrijft. Het is zeker een aanrader al is de eerste keer in zee, als je niet vanuit de sauna komt, wel een beetje doodgaan.

Op zondag gaan brunchen in cross café, blijkbaar serveren ze hier in Århus in de meeste cafees op zondagmorgen brunch. Gezellige drukte en toffe mensen van meetup. Achteraf nog een geleide wandeling aan de hand van een zeer ervaren gids (toevallig ook een Belg die hier minder lang is dan ik) gemaakt in de voor-deze-tijd-van-het-jaar-superinteressante botanische tuin.

Posted in Algemeen | Leave a comment

Laatste maand

Terug in Denemarken voor de laatste maand van mijn verblijf hier.

Posted in Algemeen | Leave a comment

Voorlopige exit .dk

Vandaag is mijn laatste dag in Denemarken dit jaar, in januari keer ik terug voor 1 maand. Volgende week zit in Japan en de laatste twee weken van December ben ik terug in België.

In tussentijd nog een ander “Julefrokost” gehad en een wandeling gemaakt door het prachtige sneeuwlandschap in het park dat grenst aan de koningin’s tweede stulpje.

Nog even vermelden dat de sint toch is geweest :).

Zoek de verschillen tussen de Belgische en Deense interpretatie van sinterklaas.

Dit is de laatste blog van dit jaar, tot volgend jaar 🙂
Zalig kerstfeest en gelukkig nieuwjaar,
Roel

Posted in Algemeen | Leave a comment

Sneeuw en meer kerstgekte

Sinds vorige week maandag ligt hier 20 cm sneeuw in Århus en sneewt het elke dag. Door de sneeuw lijkt het hier niet meer zo donker. Sneeuwbalgevechten en ‘s nachts van heuveltjes sleeën op een plastiek zak horen er natuurlijk ook bij :).

Vorige week woensdag kerstversieringen gemaakt, later deze week in de Deense les ook nog een papieren kersthartje om in de kerstboom te hangen.

Vorige vrijdag was het kerstshopping tot 23 uur. Het was in elk geval een witte kerst-shopping met kerstmarktje, kerstparade en kerstorkestjes.

Natuurlijk komt al deze kerstgekte op een bedje van æbleskiver overgoten met gløgg. Ook hebben alle brouwerijen hun speciale kerstbieren, die gewoonlijk wat straffer zijn en beter smaken.

In Denemarken geloven ze niet in sinterklaas, maar de sint was wel zo vriendelijk om een postpakketje op te sturen, benieuwd wat erin zit ;). Ook nog even sluikreclame maken voor mijn favoriete stripwinkel, waar men zo vriendelijk was om een ganse stapel strips per post op te sturen.

Sebiet het legendarische krypto-julefrokost, waarover ik verder niks ga vertellen onder het motto “what happens at julefrokost stays at julefrokost”.

Posted in Algemeen | Leave a comment

Voorbije twee weekends

Zonneschijn wordt schaarser en schaarser. De dagen dat het al eens niet regent (of iets tussen sneeuw en regen, slud in het Deens) gaat de zon al onder voor vier uur.

Vorige week vrijdag was het de doctoraatsverdediging van mijn ex-kantoorgenootje aka “quantum bitch”.

Er was ook een lezing + proefsessie over moleculaire gastronomie (voor details >> blog van Paula).

Vorig weekend was het Århus filmfestival, dat doorging in een kleine gezellige bioscoop met 4 zalen en 2 bars: Øst for Paradis.

Ons lerares Deens trad op zaterdag op met een 35 koppig orkest. Cake en koffie waren in de inkomprijs inbegrepen, reden genoeg om te gaan kijken.

Zondag naar Den Gamle By (de oude stad) geweest. Een soort bokrijk aan de stadsrand van Århus. Het was helemaal ingericht in de kerstsfeer. Er was ook een tentoonstelling over de Deense kersttradities : naast de kerstsnaps en de speciale postzegel hebben ze hier ook het kerstschoteltje en het kerstlepeltje die heuse verzamelobjecten zijn. Ik heb genoten van de æbleskiver, een soort smoutebol zonder appel!, en gløgg, glühwein.

Later ook nog naar Cockney pub geweest, waar elke zondag een jazz optreden plaatsvindt.

Ik heb dit weekend besloten om ook helemaal voor de kerstsfeer te gaan en heb mezelf een nieuwe koffietas aangeschaft :).

Wat voor enkele van mijn collega’s, in combinatie met de sneeuw die begint te vallen, het startschot was om van de wekelijkse ontbijtvergadering een kerstonbijtvergadering te maken, waarbij rødbrød, sild en snaps niet kunnen ontbreken. o<:-)

Posted in Algemeen | 2 Comments

Noren lachen met Deens :)

Posted in Algemeen | Leave a comment

Kerstgekte en Moesgård

Het kerstseizoen is hier vrijdag officiëel begonnen met J-dag: de dag waarop kerstbieren vrijgegeven worden om klokslag 21 uur. Dit is blijkbaar ook een van de hoogdagen van de spoeddiensten. Nissepigerne in het blauw delen in alle cafés Tuborg-kerstbier en blauwe kerstmutsen uit.

Zaterdag is Koen per fiets toegekomen en zijn we gaan eten in een zeer goed frans restaurant: klassisk 65. Een gezellig restuarantje waar iedereen nogal dicht op elkaar zit, maar er nog net plaats genoeg is om uw steak aan tafel te flamberen voor de show. Het uitgangsleven in de stad stond maar op een laag pitje, waarschijnlijk had dit iets te maken met J-dag :).

Zondag het Moesgård viking museum bezocht. Het was prachtig weer dus hebben we een wandeling door het park gemaakt en ze we aan het strand uitgekomen waar een Sint-Hubertusviering plaatsvond. Het was redelijk spectaculair om al die paarden door de zee te zien gaan.

Buiten staan 3 vikingshuizen nagebouwd.

In dit museum zelf ligt zeer goed bewaard veenlijk.

Mijn persoonlijke favoriet: een runesteen met de vikinggod van de humor ;).

Later die dag ook nog naar de kerstchocoladebeurs geweest, die volgens ons wat tegenviel maar een groot succes was althans de Denen.

Dat Denen een raar volkje zijn is maandag wetenschappelijk bewezen in een universitaire lezing getiteld : “Who are those wierd Danes ?”. De verklaring ligt er blijkbaar in dat Denen tegelijkertijd lijden aan een minderwaardigheidscomplex en een superieuriteitsgevoel :).
Tot slot nog een paar grappige dingen van de lijst “You know you’ve been in Denmark too long if …”

 • You think there is no such thing as bad weather, only bad clothing.
 • When a stranger on the street smiles at you, you assume that:
  a. he is drunk; b. he is insane; c. he is British; d. he is all of the above.
 • It no longer seems excessive to spend 800 kr. on alcohol in a single night.
 • You start to believe that if it weren’t for Denmark’s efforts, the world would probably collapse pretty soon.
 • You know the meaning of life has something to do with the word hyggelig.
 • You don’t think it strange that no one ever comes by to visit without being invited and you never show up at any one’s place unannounced either.
 • You don’t really want things to go too well for anyone, unless they make you proud of being from Denmark.
 • You can say rød grød med fløde, blåbærsyltetøj and angstskrig.
 • You like to think the fact that the Queen is a chain-smoker makes her down-to-earth.
Posted in Algemeen | Leave a comment

Uurverandering

Na de uurverandering dit weekend is het hier nu nog vroeger donker, zo rond 17 uur.
De buschauffeurs van de nachtbussen hebben de uurverandering vakkundig genegeerd waardoor het op zondag naar huis wandelen werd in plaats van de laaste bus te nemen.

Op zondag naar het Aros musuem geweest alwaar een ietwat lugubere expositie met standbeelden in marmer plaatsvond..
Het gebouw zelf is redelijk indrukwekkend qua architectuur en een van de bekende standbeelden is “big boy”.

Overal in het museum is heel veel licht door de witte muren, behalve in de kelder waar alles pikdonker is. In elk van de 9 kamers is er een klank en lichtspel dat soms enigzins vreemd overkwam. Op de 6de verdieping was er een tentoonstelling over de hedendaagse kunst waarmee het koninklijk paleis is versierd na de renovatie. De deense koninklijke familie moet wel over een heel open geest beschikken 🙂

Posted in Algemeen | Leave a comment